Σε αφανισμό οδηγούνται οι βιοτεχνίες ένδυσης

Σε αφανισμό οδηγούνται οι βιοτεχνίες ένδυσης

Αρ. Πρωτ. 1792/26.08.2010

Προς Υπουργό:

- Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

Τραγική είναι η κατάσταση στον χώρο της ένδυσης, όπου πολλές βιοτεχνίες οδηγούνται σε αφανισμό, ενώ τα λουκέτα σε πολλές επιχειρήσεις έχουν γίνει καθημερινό πλέον φαινόμενο. Ο τζίρος του κλάδου της ένδυσης συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη, καταγράφει κατακόρυφη πτώση 50% σε σχέση με το προηγούμενο φθινόπωρο, ενώ οι απολύσεις έχουν επίσης αυξηθεί. Ακόμη και όσες καταφέρνουν να επιβιώσουν έχουν μετατραπεί σε οικογενειακές και το μέλλον τους προδιαγράφεται δυσοίωνο. Η Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει εντελώς τον συγκεκριμένο κλάδο, ο οποίος δεν έχει ούτε αγοραστικό κοινό για να τον υποστηρίξει.

Η έλλειψη κινήτρων στις βιοτεχνίες, η είσοδος φθηνών κινέζικων προϊόντων στην ελληνική αγορά, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα, οδηγούν σε ασφυξία τις βιοτεχνίες ένδυσης, η βιωσιμότητα των οποίων απειλείται ακόμη περισσότερο με την δημοσιονομική κρίση. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν  τα έξοδά τους και αν η κατάσταση αυτή δεν αναστραφεί σύντομα, τότε η ασφυξία που θα επέλθει σε αυτόν τον κλάδο θα είναι πρωτόγνωρη και θα επηρεάσει το σύνολο της οικονομίας της χώρας μας. Οφείλει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και ενέργειες τόνωσης των βιοτεχνιών ένδυσης, διαφορετικά η εξαφάνισή τους από την αγορά θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να τονώσει τις βιοτεχνίες ένδυσης, οι οποίες οδηγούνται σε σταδιακό αφανισμό;

Απάντηση Υπουργείου